SKYR: Dobroty ze SKYRU

15/11/2019 Bohušovická mlékárna, Press, SKYR -

Pojďte si s námi vychutnat skyrové šneky, donuty a nepečený dort.

SKYROVÍ ŠNECI

Ingredience:

150 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

Špetka soli

120 g bohušovického SKYRU natur

1 lžíce rajčatové pasty

50 g strouhané mozzarely

Sušená bazalka nebo oregano

Podle chuti: na tenko nakrájené rajče/olivy/šunka/feferonka

Postup:

Předehřejeme troubu na 190 °C a na plech si připravíme pečící papír. Do misky dáme SKYR, lehce
promícháme. V další misce smícháme 100 g mouky, prášek do pečiva a sůl,
směs poté přisypeme ke SKYRU a mícháme, dokud se nevytvoří těsto (do podoby
mírně lepkavé koule). Necháme těsto v míse a pomalu přidáváme zbytek mouky,
následně hněteme, dokud hmota nebude hladká a nelepkavá (celý proces zabere asi
5 minut). Těsto následně vyklopíme na pečící papír a vytvarujeme z něho
obdélník, válečkem vyválíme asi na 1,5 cm vysokou placku. Tu pomažeme rajčatovou
pastou, rovnoměrně posypeme sýrem a podle chuti přidáme na tenko nakrájená
rajčata, olivy, šunku nebo feferonku. Když máme pokladeno, začneme těsto od
delší strany rolovat a následně jej nakrájíme na kolečka zhruba 1 – 1,5 cm
široké. Na závěr kolečka lehce rozmačkáme a posypeme bylinkami. Pečeme asi
12-15 minut nebo do doby, než se sýr roztaví a těsto získá lehce nazlátlou
barvu. 

DONUTY SE SKYREM

Ingredience:

Na donuty:

1 a ½ šálku mouky

½ šálku třtinového cukru

1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva

½ čajové lžičky jedlé sody

¼ čajové lžičky skořice

1/4 lžičky soli

1 vejce, vyšlehané

3 polévkové lžíce změklého másla

1/4 šálku plnotučného mléka

2/3 šálků bohušovického SKYRU natur

1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu

 

Na ozdobu:

3 šálky bohušovického SKYRU natur

Čerstvé nakrájené jahody

Čerstvé ostružiny

Čerstvé borůvky

Čerstvé maliny

Med

Postup:

Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C.  Ve velké míse následně
smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a muškátový
oříšek. Za pomoci stolního robota smícháme vejce, plnotučné mléko, SKYR,
vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Mixiujeme do doby, než se ingredience
smíchají. Poté přidáváme postupně po třetinách suché ingredience k mokrým,
dokud se nespojí.

Vezmeme donutovací pánev a vystříkáme ji nepřilnavým
kuchyňským sprejem. Každou koblihovou jamku naplníme do ¾ těstem a dáme péct na
7 až 9 minut. Po vyjmutí z trouby necháme donuty vychladnout.

Když nám donutky vystydnou, vezmeme širokou sklenici a na
její dno položíme první z nich. Poté přidáme asi ¼ šálku SKYRU a směs čerstvého
ovoce, na to další donut a opět dozdobíme SKYREM a ovocem. Na závěr dozdobíme
medem. Stejným způsobem naplníme další skleničky. 

 

SKYROVÝ DORT

Ingredience:

400 g bohušovického SKYRU malina

5 plátků želatiny

110 ml mléka

Lžíce medu

Ovoce

Postup:

Želatinu smícháme zhruba se 150 ml vody a necháme čtvrt
hodiny nabobtnat. Mezi tím si dáme na plotýnku ohřívat mléko, přidáme med
a následně vložíme vymačkanou želatinu. Na nízkou teplotu následně zahříváme
tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí. Když směs vychladne, přidáme SKYR a
nalijeme do dortové formy. Poté přidáme ovoce dle chuti, různě jej vtlačíme do
směsi a když máme hotovo, dáme chladit do ledničky. Když hmota po několika
hodinách ztuhne, můžeme servírovat. 

Datum vydání Název Stáhnout DOC Stáhnout ZIP
15/11/2019 Recepty – TZ DOC
15/11/2019 Recepty – fotky ZIP