Pravidla zdravého stravování hovoří jasně: pokud má naše tělo fungovat správně, potřebuje dostatek bílkovinového „pohonu“. Ne vždy se nám však daří během dne spořádat ideální množství proteinu. Kde tedy bílkoviny doplnit? A v čem jsou pro nás vlastně tolik potřebné?
Jen těžko byste hledali člověka, který se někdy
nesnažil zapracovat na své postavě. Ať už šlo o nabírání svalové hmoty nebo o
snahu shodit pár přebytečných kil, bez dostatku bílkovin v jídelníčku veškerá
snaha pravděpodobně nepřinášela takové plody, jaké mohla. Proč?
Pomocníci při hubnutí
Dostatek bílkovin je v redukčních dietách
důležitou položkou, pomáhá totiž budovat a zachovávat svalovou hmotu. To
snižuje pravděpodobnost vzniku jo-jo efektu, bílkoviny také stimulují výdej
energie. Po jídle bohatém na bílkoviny se metabolismus zrychlí a ve srovnání s
potravinami s vysokým obsahem sacharidů nebo tuku tělo po jídle spálí více
energie.
Pokud se rozhodneme pro změnu jídelníčku, musíme
denně čelit řadě chuťových pokušení, která by nás sváděla z cesty. Bílkoviny nám
však pomohou i v tomto směru, snižují totiž vnímání pocitu hladu a na dlouhou
dobu zasytí, díky čemuž organismus nestrádá a může hubnout. Kromě toho
urychlují odbourávání tuku. Pokud si tedy dáte svačinu s vysokým zastoupením
proteinů, utišíte chutě mnohem více, než když do sebe hodíte nezdravou sušenku
nebo dortík.
Bílkoviny navíc přispívají k růstu a udržení
svalové hmoty, napomáhají k udržení normálního stavu kostí a přispívají k
tvorbě naší imunity. Ideální denní příjem proteinů se poté odvozuje od individuálních
potřeb každého z nás, obvykle se však uvádí alespoň jeden gram bílkovin na kilo
naší váhy. Rozdílné potřeby mohou mít sportovci, senioři nebo těhotné a kojící
ženy. A kde tedy bílkoviny během dne získat? Mezi potraviny bohaté na bílkoviny
patří například maso, a to hlavně kuřecí, hovězí nebo ryba, luštěniny, vejce
nebo mléčné výrobky. Na jejich dostatečný příjem poté dbejte během celého dne a
snažte se je zařadit do každého jídla.
Jak je snadno doplnit?
Pokud máte s příjmem bílkovin
problém, zkuste sáhnout po mléčných výrobcích, které jsou v tomto směru
ideálními pomocníky. „Hledáte-li svačinu bohatou na proteiny, doporučuji
vyzkoušet Skyr. Jedná se o zakysaný výrobek islandského typu, který obsahuje
minimum tuku a v porovnání s běžným jogurtem až čtyřnásobně více bílkovin. Skyr bychom měli
mít vždy při ruce pro případy, kdy potřebujeme nutričně vybalancovat jídelníček,”
radí Veronika Krajníková z Bohušovické mlékárny.
Jestliže víme, že jsme v daný den
dali bílkovinám jen málo prostoru, stačí jej zařadit při následujícím jídle. Skyr
z Bohušovic můžete jíst buď samotný, nebo ho přidat do dalších pokrmů a
zlepšit tak jejich výživové hodnoty. Bohušovická mlékárna má ve své nabídce
kromě varianty natur celkem šest stálých příchutí a dvakrát ročně chystá
limitovanou edici ladící s daným ročním obdobím, pro toto léto jde o příchutě mango-maracuja
a třešně-černý rybíz.
Kuchařský tip:
VAJÍČKOVÁ
SVAČINA SE SKYREM
Ingredience
60 ml bohušovického SKYRU Natur
1/2 citronu
Sůl
Mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
2 vejce
1 polévková
lžíce nasekaných bylinek, jako je bazalka, kopr, pažitka, nebo petržel
Postup
V malé misce smíchejte SKYR a citronovou šťávu (slupku od citronu nevyhazujte). Dochuťte solí a pepřem.
V nepřilnavé pánvi na středně vysoké teplotě zahřejte olivový olej. Vylijte do ní vejce rozmíchaná v hrnku, posypte trochou soli a pepře. Snižte teplotu plotny a přikryjte pánev poklicí. Nechte omeletu vařit v páře, dokud není pevná.
Hotovou omeletu dejte na talíř a navrch rozetřete skyrový dip. Pokapejte zbývajícími kapkami citronu a posypte bylinkami.
Datum vydání | Název | Stáhnout DOC | Stáhnout ZIP |
21/7/2020 | Bílkoviny – článek | DOC | – |
21/7/2020 | Bílkoviny – fotky | – | ZIP |