Pražské řeznictví s bistrem Mikrofarma uspořádalo soutěž pro foodblogery „Vařím s Mikrofarmou“. Ti si vybrali maso z pultů Mikrofarmy a z něj vymysleli, připravili a nafotili soutěžní recepty. Absolutním vítězem se stal steak v kakau od dvojice Petr & Gabi foodies, kteří tak získávají „Rok s Mikrofarmou“.
Farmářské řeznictví Mikrofarma je jedinečné jak kvalitou sortimentu, tak transparentností původu veškerého zboží, vysokým standardem prodeje a inovativním způsobem komunikace se svými zákazníky. Po dvou brněnských pobočkách úspěšný koncept expandoval také do Prahy. Mikrofarma na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se pro zákazníky otevřela v polovině prosince 2016.
Vařím s Mikrofarmou
V březnu Mikrofarma vyzvala české foodblogery, aby se zapojili do soutěže, jejímž ústředním tématem bylo samozřejmě maso. Účastníci pak obdrželi poukaz v hodnotě 1000 Kč na nákup surovin v řeznictví Mikrofarma. Z nich pak měli do 10. května vymyslet a připravit jídlo, kterým by pohostili své přátele. Dvanáct foodblogerů poslalo celkem 18 soutěžních receptů. Vařilo se hlavně z hovězího masa, ale nechybělo ani vepřové a jehněčí. Nejčastěji se objevovaly nejrůznější variace burgerů a hovězích steaků. Za zmínku stojí účast třech blogů zaměřených na vaření pro děti a s dětmi – Máma v kuchyni, S Julinkou v kuchyni a Recepty dětem. Cenou pro autora vítězného receptu je tzv. „Rok s Mikrofarmou“ – 12 balíčků produktů, díky kterým bude moci vařit s Mikrofarmou po celý rok.
Óda na hovězí maso
Soutěžní recepty hodnotila porota složená z šéfkuchaře Martina Tomka, řezníka Petra Wolfa, vedení pražské Mikrofarmy – Jany Hanušové a Michaely Kuncek, a doplněná o fotografa Zdeňka Lhotáka, který se věnuje fotografii jídla. Jednomyslně vybrala vítězný recept z kuchyně Petra a Gábiny (pgfoodies.com). Jejich steak v kakau s rajčatovou salsou všechny na první pohled zaujal včetně vizuálního zpracování. Podle řezníka Petra Wolfa byla klíčová už volba pěkného kusu masa. Dodává, že tato příprava steaku je extravagantní a chuťově velmi zajímavá. „Když mi před měsícem nabídla Mikrofarma účast v jejich soutěži, neváhala jsem ani minutu. V minulosti jsem jejich řeznictví na Jiřáku několikrát navštívila a byla jsem nadšená,“ komentuje svoji účast v soutěži autorka vítězného receptu Gabriela Kučerová. „Do soutěže jsem připravila jednoduchý steak z jejich květové špičky, který se bez kvalitního masa neobejde. Úspěch je vždy odvozen vážně od kvality masa. Není to ale ledajaký steak, je obalen v kakau a kajenském pepři, což je naprosto neodolatelná kombinace, kterou ocení dámy i páni. K tomu jsme si připravili kořeněný dip z rajčat, který se dá klidně i zavařit,“ dodává foodblogerka.
Mezi pětici nejlepší receptů se probojovaly výtvory od blogerů S láskou v kuchyni, Bistro32 a Máma v kuchyni a všechny je spojovalo hovězí maso. Pavlína Stachová (Bistro32) připravila dokonce dva výborné recepty – vysoký roštěnec s bramborovými trilobity a pikantním mexickým salátem a jarně zelený burger se šťavnatým masem a křupavým chřestem. Jinou variaci na maso v housce vymyslela blogerská dvojice S láskou v kuchyni. Jejich burger s trhaným masem originálně doplňuje jablečné pyré, hermelín a koriandr. Máma v kuchyni, Barbora Charvátová, se zaměřuje na recepty pro děti, rozšířila proto soutěžní recept na tortilly s trhaným hovězím a cibulovou marmeládou pro dospělé i o dětské specifikace.
Maso s příběhem
Maso řeznictví odebírá jen od místních zemědělců, kteří zvířatům zajišťují dobré podmínky a šetrnou porážku. Specialitou Mikrofarmy je suché vyzrávání hovězího masa, které probíhá ve vlastní zrárně po dobu 4–6 týdnů. Vepřové maso pochází z farmářských vepříků, bio jehněčí z Bílých Karpat, čerstvá kuřata z volného chovu. Tradičními postupy bez jakýchkoliv nežádoucích přísad či stabilizátorů zde vyrábí i vlastní výrobky. K dostání jsou např. výrobky pro děti, bezlepkové klobásky a další speciality. Mikrofarma svým zákazníkům nabízí i recepty a k masu vybírá vhodné víno.
Pokud zavítáte do Mikrofarmy a dáte si steak, dostanete k němu i tzv. Steak card s QR kódem. Jeho naskenováním se dostanete k podrobnějším informacím o konkrétním kusu masa. Z jaké farmy zvíře pocházelo, plemeno, stáří, čím bylo krmeno nebo jak dlouho probíhal proces zrání masa.
MIKROFARMA, řeznictví s bistrem
nám. Jiřího z Poděbrad 9
130 00 Praha 3 – Vinohrady jirak@mikrofarma.cz +420 226 228 188
Otevírací doba:
pondělí–sobota 8–21 h., neděle 9-21 h.
Datum vydání | Název | Stáhnout DOC | Stáhnout ZIP |
29/05/2017 | TZ_Foodblogeři vařili s Mikrofarmou | DOC | – |
29/05/2017 | Mikrofarma Praha | – | ZIP |