SKYR: Se Skyrem v kuchyni

29/05/2019 Bohušovická mlékárna, Press, SKYR -

Pojďte si s námi vychutnat skyrové sušenky, Skyr panna cottu, palačinky se Skyrem a exotickou kuřecí polévku se Skyrem.

Skyrové sušenky

Ingredience
250 g polohrubé mouky
80 ml mléka
140 g bohušovického Skyru borůvka
80 g másla
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
Špetka mleté skořice

Postup
Smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a jednou sodu. Poté přimíchejte máslo a dobře zpracujte. Nakonec přidávejte mléko a borůvkový Skyr, dokud těsto není kompaktní. Odpočinuté těsto vyválejte na centimetrovou výšku a vykrajujte s něj kulaté tvary. Zbylé těsto smíchejte a postupujte pořád dokola, dokud není všechno přeměněná v kolečka. Před pečením vždy sušenky jemně posypte mletou skořicí. Pečte v na dvě stě stupňů předehřáté troubě asi 10 minut, dokud nebudou sušenky zlaté. A příště můžete s receptem kouzlit! Například do receptu použijte variantu Skyru natur, přidejte kari, nebo sezamové semínko.

Skyr (160 of 275)

Skyr panna cotta

Ingredience
150 ml plnotučného mléka
150 ml smetany ke šlehání
1 a ½ lžičky želatiny v prášku
2 lžíce cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
140 ml bohušovického Skyru jahoda
Hrst čerstvých jahod na ozdobu

Postup
Nalijte mléko do misky a vložte do něj asi na pět minut želatinu, dokud nezměkne. Do malého hrnce smíchejte smetanu, cukr a vanilku. Nastavte sporák na střední teplotu a míchejte asi 3 minuty, než se cukr rozpustí. Pozor, směs se nesmí vařit. Teplem spojenou směs pečlivě rozšlehejte v želatinové směsi, dokud nevznikne jemný, celistvý krém. Poté přimíchejte jahodový Skyr a nalijte do připravených formiček, nebo misek. Hotový dezert chlaďte minimálně hodinu v ledničce a před podáváním jej ozdobte ovocem.

Skyr (212 of 275)

Palačinky se Skyrem

Ingredience
350 g bohušovického Skyru natur
4 vejce
2 lžíce cukru
6 lžic hladké mouky
Špetka soli
½ lžičky vanilkového extraktu
Olej na pánev

Postup
Rozšlehejte do hladka Skyr a vejce, pak přidejte zbytek přísad. Jakmile jsou hrudky mouky pečlivě rozmíchány, zahřejte pánev s kapkou oleje. Lijte těsto na horkou pánev a po zpevnění obracejte. Podávejte za tepla ozdobené skyrem, ovocem či čokoládou.

Skyr (246 of 275)

Exotická kuřecí polévka se Skyrem

Ingredience
1/2 šálku rýže basmati
1 l kuřecího vývaru
0,5 kg kuřecích stehen
140 g bohušovického Skyru natur
1 velký žloutek
2 lžíce hladké mouky
300 g konzervované cizrny
1 lžíce panenského olivového oleje
Špetka soli a mletého pepře
150 g másla
2 lžičky mletého česneku
2 lžičky sladké papriky
Špetka kajenského pepře
Hrst čerstvých listů máty
Proužky citrónu

Postup
Přiveďte do varu vodu, přidejte rýži a na mírném plamenu ji nechte vařit asi 15 minut. Mezitím ve středně velkém hrnci zahřejte kuřecí vývar, přidejte kuře a vařte asi 10 minut. Maso pak vyjměte. Poté do vývaru přidejte směs rozšlehaného Skyru natur s vaječným žloutkem a moukou, a za stálého míchání vše zahřejte. Přidejte omytou cizrnu, rýži a na kousky nakrájené kuře. Dochuťte solí a pepřem.
Na pánvi roztavte máslo, přidejte prolisovaný česnek, papriku, kajenský pepř a vařte na mírném ohni asi dvě minuty, dokud nebude vonět. Polévku dejte do servírovacích misek a pokapejte česnekovým máslem. Ozdobte ji ještě mátou a tenkými klínky citrónu.

Skyr (110 of 275)

Datum vydání Název Stáhnout DOC Stáhnout ZIP
29/5/2019 SKYR – recepty DOC
29/5/2019 SKYR – fotky receptů ZIP