Pojďte si s námi vychutnat skyrové šneky, donuty a nepečený dort.
SKYROVÍ ŠNECI
Ingredience:
150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Špetka soli
120 g bohušovického SKYRU natur
1 lžíce rajčatové pasty
50 g strouhané mozzarely
Sušená bazalka nebo oregano
Podle chuti: na tenko nakrájené rajče/olivy/šunka/feferonka
Postup:
Předehřejeme troubu na 190 °C a na plech si připravíme pečící papír. Do misky dáme SKYR, lehce
promícháme. V další misce smícháme 100 g mouky, prášek do pečiva a sůl,
směs poté přisypeme ke SKYRU a mícháme, dokud se nevytvoří těsto (do podoby
mírně lepkavé koule). Necháme těsto v míse a pomalu přidáváme zbytek mouky,
následně hněteme, dokud hmota nebude hladká a nelepkavá (celý proces zabere asi
5 minut). Těsto následně vyklopíme na pečící papír a vytvarujeme z něho
obdélník, válečkem vyválíme asi na 1,5 cm vysokou placku. Tu pomažeme rajčatovou
pastou, rovnoměrně posypeme sýrem a podle chuti přidáme na tenko nakrájená
rajčata, olivy, šunku nebo feferonku. Když máme pokladeno, začneme těsto od
delší strany rolovat a následně jej nakrájíme na kolečka zhruba 1 – 1,5 cm
široké. Na závěr kolečka lehce rozmačkáme a posypeme bylinkami. Pečeme asi
12-15 minut nebo do doby, než se sýr roztaví a těsto získá lehce nazlátlou
barvu.
DONUTY SE SKYREM
Ingredience:
Na donuty:
1 a ½ šálku mouky
½ šálku třtinového cukru
1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
½ čajové lžičky jedlé sody
¼ čajové lžičky skořice
1/4 lžičky soli
1 vejce, vyšlehané
3 polévkové lžíce změklého másla
1/4 šálku plnotučného mléka
2/3 šálků bohušovického SKYRU natur
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
3 šálky bohušovického SKYRU natur
Čerstvé nakrájené jahody
Čerstvé ostružiny
Čerstvé borůvky
Čerstvé maliny
Med
Postup:
Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C. Ve velké míse následně
smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a muškátový
oříšek. Za pomoci stolního robota smícháme vejce, plnotučné mléko, SKYR,
vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Mixiujeme do doby, než se ingredience
smíchají. Poté přidáváme postupně po třetinách suché ingredience k mokrým,
dokud se nespojí.
Vezmeme donutovací pánev a vystříkáme ji nepřilnavým
kuchyňským sprejem. Každou koblihovou jamku naplníme do ¾ těstem a dáme péct na
7 až 9 minut. Po vyjmutí z trouby necháme donuty vychladnout.
Když nám donutky vystydnou, vezmeme širokou sklenici a na
její dno položíme první z nich. Poté přidáme asi ¼ šálku SKYRU a směs čerstvého
ovoce, na to další donut a opět dozdobíme SKYREM a ovocem. Na závěr dozdobíme
medem. Stejným způsobem naplníme další skleničky.
SKYROVÝ DORT
Ingredience:
400 g bohušovického SKYRU malina
5 plátků želatiny
110 ml mléka
Lžíce medu
Ovoce
Postup:
Želatinu smícháme zhruba se 150 ml vody a necháme čtvrt
hodiny nabobtnat. Mezi tím si dáme na plotýnku ohřívat mléko, přidáme med
a následně vložíme vymačkanou želatinu. Na nízkou teplotu následně zahříváme
tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí. Když směs vychladne, přidáme SKYR a
nalijeme do dortové formy. Poté přidáme ovoce dle chuti, různě jej vtlačíme do
směsi a když máme hotovo, dáme chladit do ledničky. Když hmota po několika
hodinách ztuhne, můžeme servírovat.
Datum vydání | Název | Stáhnout DOC | Stáhnout ZIP |
15/11/2019 | Recepty – TZ | DOC | – |
15/11/2019 | Recepty – fotky | – | ZIP |