Pojďte si s námi vychutnat skyrové sušenky, Skyr panna cottu, palačinky se Skyrem a exotickou kuřecí polévku se Skyrem.
Skyrové sušenky
Ingredience
250 g polohrubé mouky
80 ml mléka
140 g bohušovického Skyru borůvka
80 g másla
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
Špetka mleté skořice
Postup
Smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a jednou sodu. Poté přimíchejte máslo a dobře zpracujte. Nakonec přidávejte mléko a borůvkový Skyr, dokud těsto není kompaktní. Odpočinuté těsto vyválejte na centimetrovou výšku a vykrajujte s něj kulaté tvary. Zbylé těsto smíchejte a postupujte pořád dokola, dokud není všechno přeměněná v kolečka. Před pečením vždy sušenky jemně posypte mletou skořicí. Pečte v na dvě stě stupňů předehřáté troubě asi 10 minut, dokud nebudou sušenky zlaté. A příště můžete s receptem kouzlit! Například do receptu použijte variantu Skyru natur, přidejte kari, nebo sezamové semínko.
Skyr panna cotta
Ingredience
150 ml plnotučného mléka
150 ml smetany ke šlehání
1 a ½ lžičky želatiny v prášku
2 lžíce cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
140 ml bohušovického Skyru jahoda
Hrst čerstvých jahod na ozdobu
Postup
Nalijte mléko do misky a vložte do něj asi na pět minut želatinu, dokud nezměkne. Do malého hrnce smíchejte smetanu, cukr a vanilku. Nastavte sporák na střední teplotu a míchejte asi 3 minuty, než se cukr rozpustí. Pozor, směs se nesmí vařit. Teplem spojenou směs pečlivě rozšlehejte v želatinové směsi, dokud nevznikne jemný, celistvý krém. Poté přimíchejte jahodový Skyr a nalijte do připravených formiček, nebo misek. Hotový dezert chlaďte minimálně hodinu v ledničce a před podáváním jej ozdobte ovocem.
Palačinky se Skyrem
Ingredience
350 g bohušovického Skyru natur
4 vejce
2 lžíce cukru
6 lžic hladké mouky
Špetka soli
½ lžičky vanilkového extraktu
Olej na pánev
Postup
Rozšlehejte do hladka Skyr a vejce, pak přidejte zbytek přísad. Jakmile jsou hrudky mouky pečlivě rozmíchány, zahřejte pánev s kapkou oleje. Lijte těsto na horkou pánev a po zpevnění obracejte. Podávejte za tepla ozdobené skyrem, ovocem či čokoládou.
Exotická kuřecí polévka se Skyrem
Ingredience
1/2 šálku rýže basmati
1 l kuřecího vývaru
0,5 kg kuřecích stehen
140 g bohušovického Skyru natur
1 velký žloutek
2 lžíce hladké mouky
300 g konzervované cizrny
1 lžíce panenského olivového oleje
Špetka soli a mletého pepře
150 g másla
2 lžičky mletého česneku
2 lžičky sladké papriky
Špetka kajenského pepře
Hrst čerstvých listů máty
Proužky citrónu
Postup
Přiveďte do varu vodu, přidejte rýži a na mírném plamenu ji nechte vařit asi 15 minut. Mezitím ve středně velkém hrnci zahřejte kuřecí vývar, přidejte kuře a vařte asi 10 minut. Maso pak vyjměte. Poté do vývaru přidejte směs rozšlehaného Skyru natur s vaječným žloutkem a moukou, a za stálého míchání vše zahřejte. Přidejte omytou cizrnu, rýži a na kousky nakrájené kuře. Dochuťte solí a pepřem.
Na pánvi roztavte máslo, přidejte prolisovaný česnek, papriku, kajenský pepř a vařte na mírném ohni asi dvě minuty, dokud nebude vonět. Polévku dejte do servírovacích misek a pokapejte česnekovým máslem. Ozdobte ji ještě mátou a tenkými klínky citrónu.
Datum vydání | Název | Stáhnout DOC | Stáhnout ZIP |
29/5/2019 | SKYR – recepty | DOC | – |
29/5/2019 | SKYR – fotky receptů | – | ZIP |