SE SKYREM V KUCHYNI

04/06/2020 Bohušovická mlékárna, Press, SKYR -

Bohušovický SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience v teplé i studené kuchyni. Jako inspiraci vám přinášíme recepty na vajíčkovou svačinu, vanilkový rýžový puding a smetanové SKYR těstoviny.

VAJÍČKOVÁ SVAČINA SE SKYREM 

Ingredience  


60 ml bohušovického SKYRU Natur 

1/2 citronu 

Sůl 

Mletý pepř 

2 lžíce olivového oleje 

2 vejce 

1 polévková lžíce nasekaných bylinek, jako je bazalka, kopr, pažitka, nebo petržel 


Postup 


V malé misce smíchejte SKYR a citronovou šťávu (slupku od citronu nevyhazujte). Dochuťte solí a pepřem.  


V nepřilnavé pánvi na středně vysoké teplotě zahřejte olivový olej. Vylejte do ní vejce rozmíchaná vhrnku, posypte trochou soli a pepře. Snižte teplotu plotny a přikryjte pánev poklicí. Nechte omeletu vařit v páře, dokud není pevná 


Hotovou omeletu dejte na talíř a navrch rozetřete skyrový dipPokapejte zbývajícími kapkami citronu a posypte bylinkami

VANILKOVÝ RÝŽOVÝ PUDING SE SKYREM 

Ingredience 


2 šálky vody 

Špetka soli 

2 lžíce sladidla ze stévie 

1/4 vanilkového lusku 

100 g dlouhozrnné rýže 

50 g rozinek 

50 g bohušovického SKYRU Vanilka 

50 ml mléka 

Špetka mleté skořice 


Postup 


Smíchejte vodu, sůl, sladidlo, semínka z vanilkového lusku a rýži v hrnci (ideálně s dvojitým dnem) a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte asi 50 minut. Poté přidejte rozinky a pokračujte ve vaření, dokud se téměř veškerá tekutina nevstřebá a rýžová kaše nebude jemná (asi 15 minut). 

Nechte směs rýže vychladnout zhruba 10 minut a vmíchejte vanilkový SKYR, mléko a skořici. Podávejte teplé. 

SMETANOVÉ SKYR TĚSTOVINY SE SLANINOU A HRÁŠKEM 

Ingredience

500 g těstovin
400 g hrachových lusků (mražených)
2 lžičky olivového oleje
4 plátky silně řezané slaniny
200 g bohušovického SKYRU Natur
80 g parmezánu
Sůl a mletý pepř
Šťáva z půlky citronu
Hrst čerstvé pažitky

Postup

Přiveďte k varu velký hrnec slané vody a vložte do něho těstoviny. Těsně před tím, než budou hotové, přidejte hrachové lusky a znovu přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kousky, zahřejte na pánvi olivový olej a za občasného míchání slaninu opečte. V závislosti na tom, jak byla slanina prorostlá, odlejte přebývající tuk, v pánvi by měly zůstat asi dvě polévkové lžíce.

Slejte těstoviny s lusky a po odkapání je smíchejte se slaninou. Přidejte SKYR a parmazán. Pokud je směs příliš hutná, můžete přidat trochu vody. Dochuťte směs solí, pepřem a šťávou z citronu. Podávejte ozdobené nastrouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou.

Datum vydání Název Stáhnout DOC Stáhnout ZIP
4/6/2020 Recepty – TZ DOC
4/6/2020 Recepty – fotky ZIP