Port62: Česká kulinární špička bodovala na světové soutěži v Thajsku

02-09-2013   •      

Jestli si Češi na něco potrpí, tak je to uspokojení mlsných jazýčků. To, že jsme chuťoví mistři, dokazují i výsledky českých kuchařů v zahraničí. Nejaktuálněji se týmu Czech Chefs senzačně zadařilo na Pattaya City culinary cup 2013. Ze světové soutěže v Thajsku si přivezli nejen stříbrné medaile, ale i prestižní cenu veřejnosti.

Členové týmu Czech Chefs už nebyli na Pattaya City culinary cup 2013 poprvé. Podle slov nejzkušenějšího člena týmu, šéfkuchaře restaurace Port62 Radka Roubíčka, měl tým možnost se díky účasti na prestižních kulinářských soutěžích ve světě prosadit. „Poznali jsme systém hodnocení na velkých soutěžích, práci světových týmů, a pak i suroviny, které mají od českých ekvivalentů rozdílné vlastnosti. Napoprvé jsme si vymysleli dezert připravený z želatiny, ale nepočítali jsme, že tam bude želatina rozdílně reagovat. K tomu se přidalo čtyřicetistupňové vedro a celý dezert byl na spadnutí,“ vzpomíná Radek Roubíček.

Letos Czech Chefs uspěli mimo jiné se Salátem z Hard Clam mušlí s Dragon fruits, Mrkvovým krémem s kokosovým mlékem, mušlemi Blood Cockle restovanými se zázvorem a chilli a koprovým knedlíčkem nebo s tapas Smaženou ústřicí s rukolovým salátem. V čem spočívala síla letošních receptů jediného soutěžního týmu z Evropy? „Do asijských receptur vkládáme tradiční evropské prvky a to je pro Thajsko exotické,“ říká Radek Roubíček.

Jak taková soutěž probíhá? Dopředu je přihlášeným týmům sdělen seznam potravin, ze kterých má za úkol na místě připravit 20 porcí salátu, předkrmu, polévky, tapas, tří variant hlavních chodů, dva dezerty a dort. To jsou receptury, které si tým může dopředu naplánovat a vyzkoušet. Mimo to soutěž obsahuje klání v tak zvaném Mystery boxu. Na soutěži si týmy vylosují tajné ingredience, ze kterých musí do patnácti minut sestavit hlavní chod a do hodiny jej podávat. Tuhle disciplínu Češi zvládli s Kuřecími prsy s pistáciovou krustou, dýňovým pyré s vanilkou, ragů z Thai Gourd a espuma z pečených červených paprik.

Radek Roubíček přibližuje, jak probíhá samotné hodnocení v kulinárním světě: „Z počátku má každý tým sto bodů a vzhledem k postupům při práci, způsobu servírování, originalitě receptů a chutí o body přichází. Náš tým letos hodnotil Otto Weibel, Švýcar žijící v Singapuru, ale mezi komisaři byl i Milan Sahánek, první český olympijský komisař a česká kulinární ikona.“

Po samotné soutěži přichází k pokrmům vybraná veřejnost stávající se z politiků, zástupců města a dalších VIP. Právě tahle skupina prohlásila degustaci receptů české kuchyně jako nejlepší a ke stříbrné medaili z rukou odborné poroty si Czech Chefs přivezli i oceňované nejvyšší hodnocení veřejnosti. „Hodnocení veřejnosti je pro velmi cenné,“ říká člen týmu Jan Davídek,“ vždyť naše každodenní práce není o uspokojování speciálních požadavků soutěže, ale o spokojeném hostu restaurací, ve kterých pracujeme.“

Radek Roubíček (* 11. 9. 1972)
V letech 1992-2009 pracoval v Hotel Inter-Continental Praha, od roku 2009 je hlavním kulinárním kormidelníkem lodní restaurace Port62. Je členem soutěžního týmu Czech Chefs, lektor odborných seminářů a člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Získal mnoho ocenění na českých i zahraničních soutěžích, například první místo na Gourmet Team Challenge 2010, nebo zlatou medaili na Pattaya City culinary cup 2012.

Pattaya City culinary cup 2013 v jednotlivých dnech
1. den se koná velkolepý zahajovací večer v zahradách luxusního The ZIGN hotelu. Náš tým na ni cestuje rovnou po příjezdu z letiště. Kulinární špička z celého světa je tu velmi uznávaná a celá soutěž značně populární.
2. den je na řadě oficiální prohlídka kuchyňských studií, jejich vybavení, dochází k posledním dotazům ohledně vlastních technologií. Český tým si například přivezl thermomix. Následně dochází k rozlosování týmů do čtyř soutěžních dní. Rozhoduje se tak, kdo může soupeře v prvních dnech sledovat. Naši si vylosovali strategickou dvojku.
3. – 6. den začíná samotná soutěž a v dalších čtyřech dnech své recepty představí všech sedmnáct týmů. Stejné suroviny, kuchyňské studio, výstupní požadavky i čas. Vařit se začíná v 11 hodin a v 15 hodin končí veškerá tepelná úprava. Na servírování má tým půlhodinu, pak dochází k hodnocení komisařů a veřejné poroty.
7. den je slavnostní vyhlášení soutěže. Letošním absolutním vítězem se stal tým z Honk Kongu, Čeští mistři obsazují stříbrnou příčku. Kromě ocenění veřejnosti navíc získávají poctu ve formě pozvánky na světovou soutěž v Singapore. V příštím roce tak zkusí posunout laťku svých úspěchů.

Menu českého týmu na Pattaya City culinary cup 2013
Salát: Salát z Hard Clam mušlí s Dragon fruits
Předkrmy: Sea Bass Ceviche | Okurkové želé
Polévka: Mrkvový krém s kokosovým mlékem, mušle Blood Cockle restované se zázvorem a chilli, koprový knedlíček
Tapas: Smažená ústřice, rukolový salát | „Blue“ Krab Muffin s kokosovým mlékem a zeleninou
Hlavní chody: Losos, květákový nákyp, pečený chřest a parmazánová omáčka | Grilované krevety a sepie, rýžový wrap se zázvorem, pečený ananas s chilli papričkami, vinná omáčka s koriandrem | Bramborovo-cibulový koláček plněný rajčatovým tatarákem, špenátové velouté
Dezerty: Panna Cotta s čerstvým mangem a jogurtový krém s medem | Passion Fruits řez s ořechovým korpusem
Dort: Čokoládový dort s Papayou
Mystery box: Kuřecí prsa s pistáciovou krustou, dýňové pyré s vanilkou, ragú z Thai Gourd a espuma z pečených červených paprik

Členové týmu Czech Chefs
Jan Davídek (Unilever Food Solutions)
Kateřina Levá (Kolkovna Palác Savarin)
Petr Svejkovský (Premium Gastro)
Radek Roubíček (Restaurant Port 62)
Antonín Bradáč (Electrolux Professional)
Milan Macháček (Pod Zámkem, hotel restaurace ) – cukrář
Martin Liška (Agnes restaurant golf Hodkovičky)
Petr Šalplachta (Perfect catering by Filip Sajler)
Jaroslav Kozdělka (FourSeasons hotel Prague) – soutěže v Thajsku se nezúčastnil
Michal Němec (Restaurant Port 62) – soutěže v Thajsku se nezúčastnil

Datum vydání Název Stáhnout DOC Stáhnout ZIP
2/9/2013 Pattaya City culinary cup 2013 – TZ DOC -
2/9/2013 Pattaya City culinary cup 2013 – fotky - ZIP