SKYR: Chutné recepty

08/11/2018 Press, SKYR -

Pojďte si s námi vychutnat Skyr spice cake s karamelovou polevou, avokádový Skyr shake, čokoládový Skyr chléb a jablečný Skyr závin.

Skyr spice cake s karamelovou polevou

Chladné zimní měsíce lákají k tomu zachumlat se do měkoučké deky, uvařit si teplý čaj, zapálit vonnou svíčku a spolu s rodinou nebo přáteli sledovat oblíbený film. K tomu všemu samozřejmě patří i něco dobrého na zub. Překvapte vaše nejbližší a postarejte se o to, aby okusili pravý gurmánský zážitek. Upečte jim domácí koláč z několika druhů koření přelitý karamelovou omáčkou. Příprava není vůbec složitá a úspěch máte zaručený.
koreneny kolac_036ok

Ingredience

Korpus
1/2 šálku změklého másla
3/4 šálku třtinového cukru
2 lžíce třtinové melasy
3 velké vejce pokojové teploty
1 lžíce vanilkového extraktu
2 a 1/2 šálky hladké mouky
1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 čajové lžičky drceného hřebíčku
1/2 čajové lžičky soli
250 g bohušovického Skyru natur

Drobenka
2 šálky hladké mouky
1 šálek třtinového cukru
1 čajová lžička mleté skořice
1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 čajové lžičky soli
3/4 šálku rozehřátého másla

Karamelová poleva
1/2 šálku másla
1/2 šálku třtinového cukru
1/2 šálku smetany ke šlehání
1 lžíce tuzemského rumu

Postup

Korpus
Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte pekáč papírem na pečení. Ve velké misce smíchejte máslo, cukr a melasu do krémové konzistence. Přidejte po jednom vejce a extrakt z vanilky. V oddělené misce smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Smíchejte směs z mouky i másla dohromady, přidejte Skyr natur a těsto vložte do pekáče.
Drobenka
Smíchejte prosátou mouku, cukr, koření a sůl. Směs pak zalijte máslem a ručně vše spojte v jednolitou hmotu. Tuto mírně sypkou směs po kouscích uspořádejte na povrch těsta v pekáči a dejte jej péct asi na 40 minut. Po upečení jej nechte mírně vychladnout.

Karamelová omáčka
V malém hrnci na pár minut zahřejte smetanu, máslo, cukr a rum. Cukr se rozpustí a směs začne bublat, poté ji odstavte. Omáčkou zalijte koláč těsně před servírováním, nejlépe chutná teplý.

Avokádový Skyr shake

Milovníci avokáda, pozor. Máme pro vás rychlý a výtečný recept na zdravý shake, který si můžete připravit třeba k snídani nebo místo odpolední svačiny. Dopřejte si oblíbenou superpotravinu v tekuté formě nadopovanou vitamíny, která nejenom chutná, ale také skvěle zasytí.

shake_065ok


Ingredience

1/2 středně velkého, zralého avokáda
100 ml bohušovického Skyru natur
250 ml kokosového mléka
100 g mraženého ovoce (rybíz, borůvky, maliny)
Kokosové hoblinky

Postup

Vyjmete avokádo ze slupky a v mixéru jej smíchejte s polovinou kokosového mléka. Teprve poté do mixéru přidejte zbytek kokosového mléka a Skyr natur. Mražené ovoce orestujte na pánvi. Stejně tak (v čisté pánvi) i kokosové hoblinky. Nalijte avokádovou pěnu do sklenice, ozdobte ji ovocem a kokosovými hoblinami.

Čokoládový Skyr chléb

Na nadýchaném a vláčném čokoládovém chlebu si už nemusíte pochutnávat jen ve vašem oblíbeném bistru. Upečte si ho v pohodlí domova a smlsněte si na něm spolu s rodinou a přáteli. Jeho omamné vůni a nezaměnitelné chuti se nic nevyrovná. Uvařte si k němu horký čaj, nebo kakao a nerušeně se oddávejte chvilkám pravé domácí pohody. Této kombinaci jednoduše nelze odolat.
cokoladovy chleba_077ok

Ingredience

1 a 1/2 hrnku nastrouhané cukety
1/2 hrnku bohušovického Skyru natur
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku hořkého kakaa
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 a 1/5 hrnku nastrouhané hořké čokolády (ideálně kvalitní, 75 %)
špetka soli

Postup

Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte pekáč papírem na pečení. V míse smíchejte cuketu, Skyr natur, cukr, vejce a vanilkový extrakt. V jiné míse smíchejte prosátou mouku, sodu, prášek do pečiva, kakao a sůl a spojte s krémem ze skyru. Nakonec přidejte dvě třetiny strouhané čokolády. Vložte těsto do pekáčku a pečte kolem hodiny. Ve vodní lázni rozehřejte zbytek čokolády a těsně před servírováním jí polijte sladký chléb.

Jablečný Skyr závin

Jablečný závin je oblíbený dezert zejména v českých domácnostech. Pochutnávají si na něm nejenom děti, ale i dospělí. Každá hospodyňka má svůj vlastní recept na jablečný závin. Proč ho ale jednou za čas trochu „neokořenit“ o nové ingredience. Nadčasová kombinace jablek, skořice a rozinek si skvěle rozumí se sametově jemným skyrem, a na vašem jazyku způsobí ten pravý ohňostroj chutí. Vyzkoušejte to a vězte, že nebudete litovat.
zavin_028ok

Ingredience

400 polohrubé mouky
250 g másla
1 vejce (+ 1 vejce na potření)
1 prášek do pečiva
200 g bohušovického Skyru natur
Špetka soli
1 kg jablek
3 skořicové cukry
Rozinky
Vlašské ořechy
Strouhanka

Postup

Do prosáté mouky zamícháme prášek do pečiva a pak přidáme změklé máslo, celé vejce, sůl a Skyr natur. Ručně zpracujeme těsto a dáme jej chladit do ledničky. Zatím okrájíme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Z těsta vyválíme obdélníkový plát, poklademe jej na středu jablky, posypeme trochu skořicovým cukrem, rozinkami, ořechy a nakonec strouhankou. Poté krajními částmi těsta náplň zabalíme a přendáme závin na pečícím papírem vyložený plech. Opakujeme, dokud zbydou suroviny, nakonec potřeme rozmašlovaným vajíčkem a pečeme asi 20 minut na 170 stupňů.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Datum vydání Název Stáhnout DOC Stáhnout ZIP
7/11/2018 Recepty DOC
7/11/2018 Fotografie ZIP